tirsdag 5. juli 2016

Suppe kokt på røkt svineknoke Lavkarbo

Selv om det er sommer så syns jeg det er deilig med litt gode og kraftige smaker. Kjøpte en røkt svineknoke for en stund tilbake og kokte den opp igår kveld med grønnsaker. Kjekk mat å fryse ned i posjoner også når du er litt "fysen" på noe godt. Feit og god er den og med riktige grønnsaker så er det et perfekt lavkarbomåltid




Flotte grønnsaker rett fra åkeren er jo et privilegium her ute på landet. Løken begynner snart å bli klar så disse er egentlig under kategorien tidlig løk. Når man tar dem rett fra åkeren så har de ikke blitt tørket ennå, er mye mildere enn vanlig løk og de har fortsatt gresset på.  Gresset er perfekt å putte i gryta sammen med knoken når du koker/trekker den.


Sleng oppi noen andre grønnsaker du har som er litt vasne og snart utgått på dato. Det gir ekstra god smak til krafta. Jeg brukte gresset til løken, en løk, litt stangselleri og noen annet som var noe mellom "brukbart" og "greit". Disse grønnsakene siler du bort etterpå.


Mål opp 1 1/2 liter vann eller hvor mye suppe du vil lage. Jo mindre vann jo kraftigere smak. Denne knoken var antagelig rund 1/2 kg. Skjær opp det du finner av reste-grønnsaker. Nå får du ryddet i kjølerommet/skapet også. Du trenger ikke ha grønnsaker i denne runden om du ikke har noen å avse. Kanskje har du evnt. noen friske urter å ha i..


Kok opp og la småkoke/trekke i noen timer. Du ser på kjøttet at det er ferdig når det faller fra beinet.


Finn fram grønnsakene du har. Jeg brukte:
2 små gulrøtter
1/3 sellerirot
1 Pastinakk
1/4 brokkoli + stilken som jeg skar i skiver og delte
1 nepe
Kålrot - 1/3 av en liten rot
1/3 squash
2 nye løk
3 tomater uten skinn.
Noen never frisk baslikum og timian
Evnt. salt/pepper eller en buljongterning (sjekk karboinnhold - store variasjoner)

Om du ikke vil ha så mye rotgrønnsaker så ta andre som er lavere på karbohydrater. Om du blåser i lavkarbo så legg gjerne i vann gule eller grønne erter på forhånd og bruk det. Lag restesuppe! Putt i pølser og poteter for den saks skyld! Her er det bare kreativiteten og eventuelt dietten som setter begrensninger.


Ta ut kjøttet og sil vekk de "gamle" grønnsakene. Disse kaster du om de er ihjelkokte. Eller du kan spise dem om du syns det er godt, selvfølgelig. Ta krafta tilbake i kjelen uten kjøtt.
Kutt opp alle grønnsakene i det formatet du ønsker. Ta de "hardeste" grønnsakene i gryta først sammen med krafta.


La de koke litt før du tar i resten av grønnsakene sammen med kjøttet (som du har plukket fra hverandre og kastet fett, svor og bein - om du ikke har hund, da..)  og urtene.


Nå spørs det hva du vil gjøre. Skal du ha suppa samme dagen så kok opp og la det stå på varmen til du skal servere. Jeg lot det bare stå en stund på ovnen  uten å ha varmet på ny eller holdt det varmt. Jeg skulle bruke den dagen etter. Det er ikke akkurat etter mattilsynets forordning, men siden det er mitt kjøkken og min familie som skal spise det så tar jeg meg visse friheter ;-) Etterhvert satte jeg den kaldt i kjøleskapet.


Er du helt sikker på at det ikke er noe mer rester av det kjøttet?? Please...? Det er selvfølgelig grenser for hva du kan fore en hund av salt, røkt knoke men litt blei det :-)


Da er det bare å kose seg med maten. Jeg tok min til lunsj i dag for jeg skal på kveldsvakt. Gutta får ta den til middag. Skikkelig bondekost dette, altså :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar